Savadii khaa! Eli terveppä terve! Ja terveisiä tosiaan lähetellään vielä täältä Thaimaasta, pohjoisemmasta kylläkin. Reissu on startattu jälleen ja eipä vois kyllä paremmalta tuntua tällä hetkellä. (Suomen reissu oli kyllä aivan mielettömän upea, mutta nyt sitä ollaan taas asian ytimessä!) Kyllähän sitä on pakko olla kiitollinen siitä, että meillä ensinnäkin on mahdollisuus reissata ja nähdä maailmaa näin paljon sekä pitkän aikaa. Ja toisaalta myös heittää propsit itsellemme siitä, että ollaan viety puheet ja haaveet astetta pidemmälle eli toteutukseen. Se raja voi olla hyvinkin häilyvä siinä, että uskaltaako ottaa sen seuraavan askeleen ja monesti se voi jäädä ottamatta. Eipähän tarvii meidän jälkikäteen surkutella ja marista, että miksi me ei vaan lähdetty. Eli hyvillä fiiliksillä ollaan jee! Mä nyt meinasin tämän postauksen alle päivittää Bangkokin kuulumiset ennen Suomen reissua, sekä sen jälkeiset, koska meillähän oli sis meno-paluulennot Bangkokiin ja molemmalla kerralla kuitenkin päiviä siellä hengailtiin. Joten tässäpä sitä nyt sitten tulisi, get ready.
Eli siis, nyt suuntaan mieleni ja muistelmani takaisin Bangkokiin, enkelten kaupunkiin.. Ennen Suomeen tuloa me lähinnä kierreltiin ostoskeskuksia (MBK, Siam Paragon, Terminal 21), käytiin Chatuchakin viikonloppumarkkinoilla (yksi maailman suurimmista markkinoista, yli 15 000 kojua myymässä kaikkea mitä ikinä kuvitella saattaa), ja öööh niin. Valmistauduttiin Suomen yllärivierailuun hehe. Bangkokissa punkattiin aika uudessa kapselihostellissa (olin jo pitkään toivonut pääseväni kokeilee kapselia ja nyt vihdoin se toteutui woop, woop!), joka oli Sukhumvitin alueella hyvien kulkuyhteyksien päässä (Skytrain eli BTS ja metro MRT). Hostelli oli ihan mahtava! Ja sinne me myös palattiin Suomesta takaisin tultaessa. Hostellin nimi oli Matchbox, joka olikin oikein kuvaava, sitä nukkui melkeinpä ku tulitikkuaskissa hoho. Suomen keikan jälkeen me hengailtiin mm. Lumphini parkissa, jossa saatiin halvat niskahieronnat ja ihmeteltiin varaaneja, katsottiin Muay thain world championships -15 karsintoja ja heitettiin mutka Myanmarin maahanmuuttovirastoon. Oli muuten vain pari päivää ennen meidän saapumista räjähdellyt Bangkokissa se pommi, joten huomasi kyllä miten olivat kiristäneet vartiointia ja turvatarkastuksia metroasemilla, kauppakeskuksissa ym. No mut mitäs muuta Bangkokista, suurkaupunki muiden joukossa. Ihan jees ja aika helppo liikkua paikasta toiseen sekä keksiä tekemistä. Mutta aika pian tuli kyllä sellainen fiilis, että nyt jonnekin muualle kiitos ja reissu kunnolla alkakoon!
Bangkokissa me suunnattiin juna-asemalle ja buukattiin itsellemme yöjunaan liput kohti Chiang Maita. Chiang Mai on n. 700 km päässä Bangkokista ja valittiin sellainen juna, joka starttasi klo 19:35 ja perillä sen kuului olla seuraavana aamuna klo 8:40. Oltiin otettu meille 2. luokan sleeper paikat, joka oli ilmastoitu neljän hengen hytti. Seurana meillä oli yksi kiinalaistyttö. Matka taittui oikein mukavasti, paitsi että oli KYLMÄ! Ilmastointi oli aivan liian tehokas, vaikka mulla oli pitkät housut, neuletakki (onnekseni!) ja ohkanen peitto. Hyrrrr. Mut kyllä mä jonkin verran vissiin nukuinki heh. Juna oli myöhässä, mikä ei ollut mikään yllätys, ja perillä oltiin siinä 11 pintaan.
Guesthouse oltiin valittu halvan hinnan ja sijainnin vuoksi, ja kuinka ollakaan kun mentiin itseämme kirjaamaan sisään, niin hinta olikin vielä puolet halvempi mitä luultiin! Guesthousen omisti belgialainen jäbä sen thaimaalaisen tyttöystävän kanssa. He olivat olleet edellisenä viikkona Bangkokissa, jonka vuoksi myös luonnollisesti majatalo kiinni, ja sen seurauksena ei ollut tullut varauksia. Niinpä hän oli päättänyt pudottaa hinnan puoleen normaalista (ja me oltiin vissiin just samaan aikaan varattu huone, mutta ehkä hilkun verran sen jälkeen kun se oli sen hinnan pudottanut hahah) ja sehän oli ihan rikollisen halpa! 180 bahtia yö, eli 4,40 euroa yhteensä! Huuhhuh. Ja huone oli tosi siisti omalla vessalla ja suihkulla. Ei mitään valittamista. Oltiin varattu neljä yötä, mutta buukattin vielä kaksi lisää (joskin hän joutui hintaa vähän nostamaan 250 bahtiin eli 6,10 euroa, joka oli sekin vielä erittäin hyväksyttävä). Pariskunta oli tosi ystävällinen, ja viimeisenä aamuna ne teki meille ilmaiseksi belgialaisia vohveleita, jotka oli melkoisen hyviä omnom! (Jätettiin kyllä tippiä sitten vähän runsaammalla kädellä).
Chiang Mai oli oikein mukava kaupunki, Thaimaan toiseksi suurin kaupunki, mutta ei kyllä mitenkään Bangkokiin verrattavissa (siis kokoa, ihmispaljoutta ja hälinää ajatellen). Vuokrattiin skootteri heti kättelyssä miltei, joten sillä pääsi helposti tutustumaan kaupunkiin ja vähän sen ulkopuolellekin (liikenne ei myöskään ollut läheskään niin kaoottista kuin Bangkokissa). Chiang Main keskustassa on Old town, joka on periaateessa neliön muotoinen muutaman kilometrin kokoinen alue, jota ympäröi vesikanavat. Old townissa oli paljon majoituspaikkoja, ravintoloita, kuppiloita sekä temppeleitä joka nurkalla. Paljon kierreltiin markkinoita, ja skootterilla huristeltiin kaupungin liepeillä oleviin pienempiin kyliin ja ihmeteltiin elämän menoa.
Chiang Main kohokohta oli kuitenkin se, kun päästiin fantteja tapaamaan! Olin jo vähän etukäteen katsonut, että Chiang Maissa sijaitsee tämmöinen "elephant shelter" vähän niinkun, eli paikka missä on pelastettuja elefantteja ja olin jo itsekkäästi päättänyt, että se on se paikka minne mennään. Keskusta oli täynnä turistikojuja, jossa jokaisessa oli tarjolla elefanteilla ratsastusta ym. Mutta kun rupesin asiaa tutkimaan enemmän, niin en missään nimessä halunnut elefantilla ratsastaa tai yhtään tukea sellaista toimintaa. (Kyllä, itsekin olen tähän julmuuteen vuosia sitten sortunut, kun en ollut tietoinen asioista, tai siis en ollut ottanut tyhmyyttäni asioista selvää..) Netistä löytyi paljon tietoa, ja tämä kyseinen Elephant Nature Park (www.elephantnaturepark.org) oli miltei ainoita paikkoja, missä eläimiä kunnioitettiin, niillä oli paljon tilaa olla ja mennä, eikä tiedossa olisi sirkustemppuja saatika ratsastusta, tai mitään mikä voisi fanteille olla harmiksi. Elefantteja oli siellä yhteensä 64, ja ne kaikki olivat pelastettuja. Surullisia tarinoita kuultiin, osa oli kävellyt maamiinaan ja loukkaantunut pysyvästi (työnteon yhteydessä), osa oli pelastettu turisteille tarkoitetuista elephant trekking-paikoista, jossa niitä oli kohdeltu erittäin julmasti, osa oli joutunut työskentelemään salahakkuu-alueilla aivan jäätäviä määriä sekä kohdeltu kaltoin, ja osa oli pelastettu kerjäämästä (kyllä, elefantteja käytettin hyväksi kerjäämisessä öisillä vilkkailla kaduilla ja Chiang Maissa tämä oli vielä täysin laillista vähän aikaa sitten, nyttemmin onneksi kiellettyä). Oli ihanaa nähdä miten onnellisia fantit olivat kun ne oli päässy vihdoin nauttimaan sellaisesta elämästä mikä niillä kuuluisi alunperin ollakin! Me päästiin ruokkimaan niitä (elefantit on kasvissyöjiä ja ne syö päivässä n. 150-300 kg!), kylvetettiin niitä ja vaan yksinkertaisesti ihasteltiin näitä mahtavia otuksia. Niistä kyllä näki että ne voi hyvin ja se on tärkeintä. Oli kyllä melekosen mahtava päivä!
Noh, sitten mietittiin, että olisi aika päästä taas vähän rauhallisempaan pitäjään. Niinpä meidän seuraavaksi suunnaksi valikoituikin Pai niminen kaupunki, vieläkin pohjoisempana Thaimaassa ja täällähän myö ollaan vaan ja hengaillaan. Mutta seuraavaksi meikäläinen koittaa laittaa vähän kuvamatskua, niin katsellaan Pain asioita sitten myöhempänä. Eli kuvia sitten tässäpä näin, olkaatte hyvät!
Khop khun kaa! Eli kiitos ja kuulemisiin.
-Jenspa
Matchboxin makuusoppeja siinä kahdessa kerroksessa.
Meijän makuusoppi siinä.
Kotikatu Bangkokissa.
Meow.
Chatuchak market ja pelottava mies.
Muay thai.
Lumphini-park.
Ja hartiahierontaa hohoh.
Myanmarin (Burman) viisumit siinä passeissa koreilee! (plus hienot sensuroinnit by meikä) Ja olipa muuten heleppo homma; hakemuksen täyttö, passista kopio, kaksi passikuvaa ja that's it. Ei jonoja ja viisumin haku seuraavana päivänä! Heleppoo ku heinän teko.
Siitä lippusia Skytrainiin.
Sit oltiin jo Chiang Maissa ja vangeilta ois saanu hierontaa.
Coconutsia siinä nam.
Poliisi siinä vahtii että koululaiset on liikenteeltä turvassa.
Markkinoita.
Omnom!
Chiang Mai street art.
Halloota?
Temppeli pimeydessä.
Skootterihommia.
Ping-joki öisessä Chiang Maissa.
Ronsulle ruokaa.
Norsujen snacksit.
Ihana fantti-rouva siinä.
Tämä mies ja fantti-rouva olivat olleet viisi vuotta jo parhaita kavereita ja aina yhdessä.
Tällä pienokaisella oli jalka paketissa. :(
Samassa yhteydessä oli myös "dog shelter" ja paljon ihania koiria adoptoitavaksi!
Ja puhveleita (tai jotaki sen tapaisia) siellä oli myös.
Ja sitte norsut pääsi kylpyyn.
Fantteja, fantteja, fanttejaaa!
Tämä höpsö pikkunorsu leikki koirien kanssa!
Happy elephant!
Pylly vasten pyllyä pum, pum, pum.
Suloinen norsuperhe siinä.
Ja sitte ne meni taas pulikoimaan.
Selfie fantin kanssa.
Tacos bell löytyi Chiang Maista hehe!
Ja sitten vaihteeksi vähän skootteriongelmia.. Tällä kertaa nopeusmittari sanoi sopimuksensa irti. Mut eipä ollu hankala homma ja hintaa vaivaiset 240 bahtia (5,85 euroa).
Moikka! Löysin bloginne kun etsin tietoa trans-mongoliasta ja päädyin lukaisemaan koko blogin kerta istumalta. Itsellä suunnitelmissa trans-mongolian kautta myös Aasiaa kiertelemään tässä joskus ennemmin tai myöhemmin. Jäänkin siis seurailemaan! :) Hei,osaatko/haluatko yhtään sanoa matkanne budjetista mitään? Tälläiset asiat tietysti reissuasuunnitellessa kiinnostaa :D Millaisella päiväbudjetilla menette ja onko se vaihdellut maittain (esim Kiinan hintataso?). Myös etenkin transmongolian rahanmeno mietityttää. Mutta hyvää reissausta teille! Jään seurailemaan seikkailujanne :))
VastaaPoistaMoikka! Kiva kun oot löytäny blogin ja vielä kivempi jos tästä jotain vinkkiäkin irtois. :) mut suunnitelmat kuulostaa erittäin hyviltä ja en vois enempää suositella! tosiaan me ruettiin päivittäistä budjettia laskemaan itseasiassa vasta Pekingissä. (Trailwallet-sovellus luuriin, todella kätevä! Saa kaikki päivittäiset menot ylös ja budjetinmääritykset ym.) Mutta Venäjähän on hintatasoltaan Suomea halvempi (Moskova voi olla hyvinkin kallis). Junaliput me ostettiin aina edellisen paikan juna-asemalta ja itse junassahan nyt ei paljoa rahaa kulu, ellei ravintolavaunussa törsäile. Ja ennen matkaa otettiin selvää, paljonko suurinpiirtein kunkin etapin matka maksaa, niin osattiin varautua. Mongoliassa oikeestaan suurin rahareikä oli viikon erämaareissu, mikä sekään ei ollut mikään päätä huimaava (ottaen huomioon että siihen sisältyi kaikki kulut). Ja kyllä, kuten varmaan arvelit, niin Kiinassa meillä oli suurempi päiväbudjetti, kuin esim. Thaimaassa. Kiinassa meillä oli 30 euroa/henk. ja se oli aika passeli. Pekingissä ja Shanghaissa tämä luonnollisesti joinain päivinä paukkui yli välillä paljonkin (nähtävyydet aika kalliita..), mutta maaseudulla halvempaa. Thaimaaseen tultua meillä on päiväbudjetti ollut 20 euroa/henk. Ja se on ollut oikein hyvä. Phuket ja Bangkok kalliimpia, mutte esim. täällä pohjoisessa pärjäisi helposti jopa 12-15 euroa/henk. koska kaikki on paljon halvempaa. Ja tietysti paljon riippuu millaisissa paikoissa syö (olut ravintoloissa/baareissa on yllättävän "kallista" Thaimaassa), millaisissa paikoissa majoittuu (Me ollaan elelty ei niissä kaikista halvimmissa läävöissä, mutta pääosin niissä sen jälkeen tulevissa heh.) ja kuinka paljon "shoppailee". Mut ei oo tosiaan mitään suurempia yllätyksiä vielä tähän mennessä tullut! Tarpeen tullen pystyy budjettia kiristelemään ja välillä taas löysäämään. �� kiva kun seurailet ja kysy ihmeessä jos jotain vinkkiä kaipailet! -Jenspa
Poista