torstai 22. lokakuuta 2015

Myanmar (Burma), kuumotusta Inle Lakella ja Yangonin sekamelskaa

Upsista, tässäpäs onkin taas aikaa hieman vierähtänyt sitten edellisen päivityksen ja ollaanpa keritty jo valtiotakin vaihtamaan tässä välissä. Täytyy taas hieman syöksyä huonon muistini syövereihin ja Burman meininkeihin. Eli, startataanpa aikamatkalle..

Juu eli jatkanpas nyt suoraan siitä, mihin viime kerralla jäin. Trekin jälkeen siis pääsimme venekyydillä Nyaungshwe nimiseen kylään, mutta reitti ei ollutkaan ihan suora. Matkan varrella käytiin suurinosa turistispoteista läpi, eli ensiksi stopattiin hopean valmistus "tehtaalle", perheyritykseen, jossa nähtiin esim. kuinka tämmöiset perus hopeaketjut valmistetaan. Siinähän oli mies omin pienin kätösin niitä pienen pieniä lenkkejä vääntämässä ja hiomassa, melkoisen pikkutarkkaa hommaa sanoisinko! Ja erittäin hienoa jälkeä. Hommaa siinä seurattiin, jonka jälkeen siirryttiin viereiseen myymälään, jossa oli paljon erilaisia hopeakoruja myynnissä sormuksista kaulaketjuihin. Vähän oli sellainen "ostakaa, ostakaa!" meininki, mutta ei liian kuumottavaa kuitenkaan. Eihän me sieltä mitään ostettu, ei oikein käynyt meidän matkabudjettiin (vaikka hinnat olivat tietenkin paljon halvempia Suomen markkinoihin nähden) ja meikäläinen ei oikein osaa minkäänlaisia koruja käyttääkään. Kaaleppi testasi oman hopeaketjunsa (raaputtamalla sitä jonkin sortin kiveen tms.) joka onneksensa osoittautui ihan aidoksi hopeaksi, haha. Vene vei meidät myös sikaritehtaalle ja kelluvaan puutarhaan, jossa paikalliset viljelivät mm. tomaattia ja muita vihanneksia. Meikäläiselle itse venematka oli kyllä mukava kokemus katsellen veden päälle rakennettuja puu-asumuksia, ohikiitäviä pitkiä matalareunaisia veneitä ja paikallisia kalastajia omintakeisine melomis metodeineen. Paljon oltiin kuultu Inle Laken olevan erittäin turistisoitunut, mutta odotukset osoittautuivat jokseenkin vääräksi. Kyllähän me järvellä nähtiin paljon muita turisteja, mutta eihän se tietenkään ollut mitään överimeininkiä. Paikalliset kalastajat ja maanviljelijät tekivät omia juttujaan, eikä koko paikka missään nimessä ollut turrejen valloittama.

Nyaungshwen kylälle päästiin ja siellähän meidän rinkat odottivatkin jo meitä kiltisti. Hotelli sijaitsi lähellä satamaa ja lähellä useita ravintoloita. Oltiin trekin jälkeen todella väsyneitä, joten loppu päivä ja ilta vietettiinkin rentoillen ja lepäillen. Illalla meikäläisen olo oli jotenkin erityisen laiska, väsynyt ja jännä, mutta ajattelin sen vain johtuvan uupumuksesta. No eipä se ihan näin mennytkään. Yöllä noin kahden aikaan herään hirveään horkkaan, kun koko kroppa tärisee kylmyydestä ja haalin paksun peiton korviini asti. Parin tunnin päästä herään uudelleen, otan lääkkeen ja hetken päästä tajuan mitata kuumeen, ja kuumettahan se mittari pahaenteisesti näyttää. Prkl! Aamulla herätessä olo on jälleen ihan ok ja saan aamupalaa, jonka jälkeen myös lounasta alas. Hotellilla kuume nousee taas korkeisiin lukemiin ja ajattelen vaan että ei helvetti, eihän tämä nyt vaan ole mitään moskiiton aiheuttamaa.. Mitään muita oireita ei nimittäin ilmennyt, kuin pääkipu ja korkea kuume. Kuumotusta aiheutti myös ajatus siitä, että meillä olisi enää muutama päivä maassaoloaikaa jäljellä ja seuraavana päivänä hyppäys yöbussiin Yangoniin. Shieet. No, siinäpäs se sitten menikin Inle Laken tarjottavat meikäläisellä vuoteessa maatessa ja parasta toivoessa, phöh.

Parin kuumeisen päivän jälkeen voinnissa alkoi näkyä jo toivon merkkejä ja päätettiin hypätä yöbussiin. Mielessä oli, että jos kuumetta tai muuta ihmeellistä voinnissa ilmenee, niin hakeudun sitten Yangonin päässä lekurin puheille ja verikokeisiin (malarian poissulkemiseksi). Bussimatka sujui hyvin eikä kuume enää (thank god) noussut. Kaalepin kanssa tietenkin koluttiin googlen osumat läpi malarian ja denguekuumeen osalta ja kovasti seurattiin voinnissa tapahtuvia muutoksia, hehe. Ja kuumeen väistyessä meikäläiselle pamahti punoittava ihottuma kasvoihin, rinnalle, ylävatsalle ja käsivarsiin. Itseoppineina lääkäreinä tulkitsimme oireen denguekuumeeseen viittaavaksi (kuumeen jälkeen voi monesti ylävartalolla ilmetä punoittavaa ihottumaa), eikä lääkäriin ollut enää aiheellista mennä (muut oireet olivat poissa ja jos se nyt denguetta oli, niin siihenhän ei ole minkäänlaista hoitoa keksitty, paitsi nestehoito ym. elintoimintoja ylläpitävät hoidot). Olihan se melkoista kuumotusta, huhuh! Mutta hengissä selvittiin, jälleen kerran.

Sittenpä oltiinkin jo Yangonissa, jossa meillä oli enää pari päivää aikaa jäljellä. Meikäläisellä vointi oli edelleen luonnollisestikin hieman väsynyt ja heikko, joten paljoa me ei parin päivän aikana huhkittu. Yangon oli melkoisen kaoottinen sekamelska, joka ei nyt jotenkin yhtään iskenyt meikäläiseen. Fiilikseen varmasti vaikutti sairastelu ja jotenkin siinä tilanteessa olisi vain halunnut olla jossain paljon rauhallisemmassa paikassa. Yangonissa tehtiin visiitti kuitenkin Swedagon pagodalle, joka on suuri buddhalaisalue täynnä temppeleitä ja muita uskonnollisia monumentteja. Siellä me ihmeteltiin ja vaellettiin aikamme ja samalla mietittiin, että meidän Burman seikkailut alkoi olla aikalailla taputeltuna tässä. Mahtava maa ja kuukauden seikkailu takana, fiilis edelleen sellainen, että tänne on palattava joku päivä takaisin. Ehdottomasti yksi tämän reissumme (tähän astisista) kohokohdista!

Yangoniin saapuessa meillä ei ollut vielä mitään lentoja varattuna/mitään muutakaan sen tarkempia suunnitelmia tulevasta. Oltiin jo kyllä aikaisemmin mietitty Indonesiaa, Balia, koska Kaalepin kaverit olisivat siellä vielä viikon verran ja herra oli haaveillut surffauksesta. Ja olisihan se kieltämättä aika mukavaa nähdä hieman maanmiehiä (ja naista, hehe) ja puhua myös suomen kieltä! Ja toisaalta meikäläistä houkutteli ajatus biitsistä, kirkkaasta merestä ja bikineistä (enpä ollut niitä aikoihin rinkasta kaivanut). Ja tuntui myös siltä, että nyt on päästävä jonnekin "helpompaan" maahan, jossa ei tarvitsisi niin paljoa ponnistella ja suunnitella etukäteen. Niinpä buukattiin lennot Balille! Täällä ollaan viikon verran nautiskeltu ja ah, kylläpä tulikin tarpeeseen. Mutta täältä lisää sitten seuraavassa. Kiitos ja kuulemisiin! Ja terggui!

-Jenspa

Tästäpäs starttasi touri Inle Lakella ja hymy on korvissa trekkaus rupeaman jälkeen!


Tässä kalastaja esittelee erikoista meolmistapaa.


Karen-heimolaisia.

Tässä mummo paukuttaa lekalla tommosta massaa, josta syntyy paperia.

Siellä myyntihaukat odottaa uhrejaan, hehe.

Hopeatehtaalla mies doing some serious job.

Floating garden.

Los sigarillos, eli naiset vääntää siellä sikareita!

Kaloja narraamassa.

Järven asumuksia siinä.

Tealeaf salad, super good!

Sitten Yangonissa, kotikatua tässä näin.


Hamsterit hamstraushommissa. "En oo varas, mut mä vaan pidän varani.."


Pillit soi ja jossain palaa, mutta eipä sitä ruuhkassa pääse etiäpäin.

Swedagon Pagodalla.


Ja välillä piti tsekkailla karttaa.


tiistai 6. lokakuuta 2015

Myanmar (Burma), upea Bagan ja trekkaus Kalawista Inle järvelle

Jees, täällä taas wifi-yhteyden äärellä! Joten tehdäänpäs pieni katsaus viime viikon tekemisiin. Kylläpä viikkoon melko paljon kaikkea mahtuukin, tuntuu että aika menee täällä super nopeaa ja että meillähän loppuu aika pian kesken. Juuri äsken laskeskelin, niin eihän meillä enää olekaan kuin viisi päivää maassaoloaikaa jäljellä, whaat! Byhyy. Täällä olisi viihtynyt kyllä vielä paljon pitempääkin. Burma on niin iso maa ja täällä on niin paljon nähtävää, että 28 päivän viisumi ei meidän mielestä riitä alkuunkaan. Eli pakko se on tulla takaisin some day, hehe.

No mutta, Mandalayssa viivyttiin siis pari päivää ennen aamuiseen bussiin hyppäämistä. Bussin määränpäänä oli Bagan, eli tämä tämä hyvin vanha temppelikaupunki, joka oli Burman kuningaskunnan keskus n. 800-1200- luvulla. Temppeleitä ja buddhalaisia monumentteja alueelta löytyy yli 2500, jotka ovat suurin osa rakennettu 1000-1200- luvuilla, ennen mongoolien tuloa ja valtakunnan tuhoamista. Baganin arkeologinen alue on jonossa Unescon maailmanperintökohteeksi, ja alueelle saapuessa pitää turistien maksaa 15 dollarin maksu (joka menee valtiolle eli periaatteessa sotilasjuntalle). Mutta meiltä tätä maksua ei peritty missään vaiheessa, eikä lippuakaan kukaan pyytänyt tarkistamaan, sweet! Oltiin jo etukäteen nähty paljon upeita valokuvia ja kertomuksia alueelta, joten odotettiin määränpäähän pääsyä into piukeana. Bussimatka sujui leppoisasti (bussi oli miltei tuliterä) ja tällä kertaa ei oltu buukattu majoitusta paikanpäältä valmiiksi (hotellissa oli edellis iltana sähköt poikki, joten wifi ei luonnollisestikaan pelittänyt). Päätettiin lähteä etsimään hostellia Nyaung U nimiseltä alueelta (muutaman kilometrin päässä "temppelialueelta"), koska oltiin katsottu, että sieltä löytyisi suuri valikoima budjettimatkailijoille sopivia majapaikkoja. Bussista ulos hypätessä meitä olikin "taksikyyti" odottelemassa, eli mies ja hevoskärryt! Hevoskärryillä päästiin siis hostellin etsintään ja parin hutilyönnin jälkeen löydettiinkin kohtuuhintainen huone aamupalalla (Burmassa miltei kaikissa hostelleissa/hotelleissa aamupala kuuluu huoneen hintaan, ja sehän tarkoittaa sitä, että me ollaan jouduttu nousemaan sängystä aina heti klo 8 jälkeen. Kyllä, myös Kaaleppi!).

Heti seuraavana päivänä startattiin aamulla hyvissä ajoin ja lähdettiin temppeleiden metsästykseen. Päätettiin vuokrata polkupyörät (e-pyöriä, eli sähköpyöriä, olisi ollut myös tarjolla, mutta niihin meillä ei ollut tarpeeksi rahaa, joten ensiksi oli löydettävä ATM) ja eipä arvattukaan minkälainen urheilusuoritus meillä olikaan edessä. Aurinko porotti siniseltä taivaalta nostaen lämpötilan varmasti jonnekin 40 asteen tietämille ja pyörät eivät tietenkään olleet mitään uusia ja helposti poljettavia, joten olihan se melkoista touhua! Kateellisina katsottiin muita sähköpyörillä ohi pyyhältäviä turreja.. Mutta vitsi miten hienoissa maisemissa me pyöräiltiin, yhä enemmän ja enemmän alkoi kuvassa näkyä toisiaan upeampia iänikuisia kivitemppeleitä. Huhhuh. Aluksi katsottin karttaa, mutta loppupeleissä me vaan poljettiin ihan vaan oman fiiliksen mukaan, ja se olikin parempi ratkaisu. Ennen pimeän tuloa etsittiin suuri temppeli, jonka päälle kiivettiin katselemaan upeaa maisemaa ja auringonlaskua (kuten aika moni muukin). Kotimatka olikin mielenkiintoinen ilman katuvaloja pilkkopimeässä suunnistaen, hehe. Samaa matkaa meidän mukana mateli saksalainen reissaaja sähköpyöränsä kanssa, joten matka oli hieman valoisampi.

Toisena päivänä päätettiin ehdottomasti vuokrata tavallisen pyörän sijaan sähköpyörä, koska olihan se polkeminen siinä kuumuudessa todella väsyttävää touhua. Se olikin erittäin hyvä ratkaisu! Suosittelen lämpimästi, vaikka olihan se melko kumma kapistus. Ei minkäänlaista ääntä, istut vaan kyydissä ja painat "kaasua" skootterin tapaan, mutta hitusen pienemmällä potkulla haha. Mikäs siinä oli kyydissä istuen ja uskomattomia temppeleitä katsellen! Sähköpyörällä päästiin vähän vaikeampaankin maastoon helpommin, eli pienille hiekkapoluille, joten löydettiin syrjempää upeita paikkoja ilman ketään muita ihmisiä ympärillä. Ihan mieletön fiilis tuli, niinkun ois ollut keskellä elokuvaa! Oli siinä ihmettelemistä. Joissain temppeleissä oli ns. "keykeeper", eli joku paikallinen joka huolehti temppelistä ja sen ympäristöstä, ja joka pystyi päästämään turisteja suljettuihin temppeleihin. Joihinkin temppeleihin vähän jännitti kiivetä, koska ne tosiaan olivat melko alkuperäisessä kunnossa, osa osittain tuhoutuneet ja rapistuneet, eikä niihin todellakaan oltu tehty (eli siis pilattu, onneksi) mitään suojakaiteita yms. turisteja varten. Temppeleissä oli jonkin verran myös paikallisia myymässä itse tekemiään kangasmaalauksia, ja kyllä me yksi ostettiinkin erittäin mukavalta naiselta (hän oli siis erittäin hyvä manipuloimaan, hehe). Kaikin puolin todella upea paikka, eikä tarvinnut pettyä tälläkään kertaa. Vaikka täällä Burmassa näkee turisteja ja täällä on aika paljon tällaisia "turistinähtävyyksiä", niin ne ovat siltikin erittäin pienessä mittakaavassa sen rakennetun "turismin" suhteen esimerkiksi Kiinaan tai Thaimaahan verrattuna. Turistijonoja ei näy missään, ei lippuluukkuja, ei järjestettyä ohjelmaa, eikä massoittain turistikojuja ja krääsää (jonkin verran tietysti). Kaikki on vielä hyvin alkuperäistä ja paikallista, ei niinkään turisteja varten tehtyä.

Baganista oli aikamme siirtyä kohti Kalawia trekkaushommat mielessämme. Bussilla taas hurautettiin uuteen pieneen kaupunkiin n. 1300 m korkeuteen merenpinnasta. Kalaw valikoitui kohteeksi sen vuoksi, koska sieltä olisi mahdollista tehdä 2-4 päivän trekkejä Inle Lakelle. Ja vanhoina konkareina patikoinnin suhteen (kröhöm) päätimme buukata meille kolmen päivän ja kahden yön etapin kohti järveä. Kalaw oli pieni mukava kaupunki muutamine majapaikkoineen, ja miltei kaikki kaupunkiin eksyvät länkkärit tekevät eri pituisia trekkejä joko lähimaastossa ja kylissä tai pitempiä reissuja suuntaan jos toiseen. Kalawin majapaikka oli muutoin erittäin passeli runsaalla aamupalalla, mutta pienoinen torakka-ongelma meitä vaivasi huoneessa. Those son of a bitches!

Trekkausaamu koitti ja mukaamme lähti myös kiva likka Manchesterista (Corrin), oppaamme (Elias) ja opasharjoittelija (Jasmin). Meillä oli myös oma kokki, joka taittoi skootterilla matkat aina meitä ennen määränpäähän kokkailemaan. Kaikki oikein mukavia tyyppejä, ja oppaamme erittäin asiantunteva kaikkeen burmalaiseen luontoon sekä maanviljelyyn ym. liittyen. Ensimmäinen päivä oli aika iisi, kilometrejä kertyi n. 28, ja maasto oli aika helppoa taittaa jalkaisin. Hiekkateitä, välillä mentiin junanraiteita pitkin ja välillä hieman pienempää polkua vuoristossa. Vettäkin tuli ja paikoitellen meillä oli aika mutaiset oltavat. Päivällinen syötiin pikkukylässä, jossa myös yövyimme. Ruoka oli todella hyvää (joka kerta)!

Seuraavana päivänä taitoimme n. 32 km jalkaisin, joka olikin hieman edellistä haastavampaa, lähinnä kelin puolesta, koska aurinko päätti paistaa porskuttaa aika lämpöisästi. Toisena päivänä maisemat koostui lähinnä maaseudusta ja erilaisia viljelmiä ihaillen, ah miten kaunista ja fressiä ilmaa! Mutta matkattiin hyvää vauhtia, eikä missään vaiheessa tuntunut että "ei jaksa, ei pysty". Toisena yönä yövyimme jälleen kylän perheen luona ohuilla patjoilla lämpimine peittoineen bambuvajan yläkerrassa, jossa nukuttikin hemmetin hyvin. Ja viimeisen aamun sarastaessa oli jo melkein voittajafiilis. Tiedettiin että viimeinen päivä olisi edellisiään helpompi ja lyhyempi, ja reissu kruunautuisi botskikyydillä Nyaungshwen kylälle. Jaloissa jo vähän tuntui, ja myöhemmin huomasin pienet rakot kantapäissä ja varpaissa, mutta jaksettiin painaa aika reipasta tahtia (Corrinen täytyi myös ehtiä yöbussiin Nyaungshwessa, joka lähti iltapäivällä). Kilometrejä kertyi n. 20, mikä tekee kolmen (tai oikeastaan kahden ja puolen) päivän kävelysaldoksi 80 km, hyvä me! Venematka Inle Lakella oli mukava piriste loppuun, mutta tarinoin siitäkin sitten ensi kerralla, täällä nimittäin ollaan vielä, hehe. Mutta olipaha mahtava trekki! Mietittiin jo, että Suomeen jossain vaiheessa joskus palatessamme täytyy päästä kyllä myös Suomen lappiin patikoimaan. Oli erittäin raikastavaa niin sielulle kuin ruumiillekin (ei ehkä niin raikastavaa, kun ilman suihkua kolme päivää, mutta öööh, rakentavaa?). Upea kokemus jälleen.

Jees, semmoisia tarinoita tällä kertaa mutta antaapa kuvien puhua vielä enemmän puolestaan! Terveisiä, rauhaa ja rakkautta!

-Jenspa

Baganin reissu alkoi hevoskyydillä, vähän tärähtänyt kuva kun oli niin hurjaa.

Ja siitä alkoi temppeleiden metsästys.

Ja niitä oli paljon ja erilaisia.


Käytiin myös satamassa.

Tämä nainen halus mun kokeilevan thanakaa (thanaka on siis sellainen puu, jonka juuresta ne hioo veteen sekoitettuna sitä kasvoille laitettavaa ainetta)

Ja tässä lopputulos, oli kivasti viilentävää kasvoilla.


Ihmiset odottelee auringonlaskua.

Kuten myökin.


Ja sitten tuli pimeys.

Jee, laiskoille sähköpyörä!

Kaaleppi koitti kiivetä temppelin huipulle.


Ja huipulle hän pääsikin!


Auringon laskiessa..

.. taivas värjäytyi uskomattoman kauniiksi!

Ihanaa burmalaista ruokaa Kalawissa.

Ja sitten alkoi trekkaus, vesisateessa ja mudassa.



Raiteita pitkin mentiin.

Ja ihan asemalle asti.

Kylän lapset leikkimässä.

Oranges!

Ekan yön nukkumapaikkamme.

Nää oli hirmu söpöjä suppusuita nää puhvelit.

Poika oli siellä niitten kaa peseytymässä.

Siinä sitä mennään!


Chilit kuivamassa.


Juu, sieltä sitä vissiin pitäis mennä.


Lehmät teki rankkaa duunia.

Lissää lehmiä!


Nää miehet teki bambukoreja.

Paljon potatoja kakkos yön majapaikalla.

Majapaikan pihalla lehmät syömässä ja kauempana puhveli vahdissa.

Kurpitsaa!